Sådan vasker du dundyner og puder

Sådan vasker du dundyner og puder
Foto: Shutterstock

Hvordan skal du vaske dundyne? Det er et ofte stillet spørgsmål, fordi en dundyne ikke bliver vasket så ofte som for eksempel tøj, sengebetræk og lagener. Derfor er mange uerfarne udi vask af dyner og puder. 

Vi taler meget om hygiejne og rengøring, men glemmer ofte de steder i hjemmet, hvor der måske er allerflest bakterier og husstøvmider. For eksempel kan dyner og puder være ting i hjemmet, som man næsten glemmer at vaske, fordi man bare lægger rent sengetøj på og så føler man straks, at det er rent. Her i vinterhalvåret kan det dog være en rigtig god idé at lægge dyner og puder ud i frosten, så alle husstøvmiderne forsvinder og dør. Her ser vi også nærmere på, hvordan du nemt kan vaske dine dyner og puder, så de bliver rigtig lækre og fri for bakterier og husstøvmider.

Følg altid vaskeanvisningen

Som udgangspunkt skal du altid starte med at kigge på den mærkat, der er påhæftet dyne eller pude. Her følger du selvfølgelig den vaskeanvisning som står der. Der er dog nogle generelle regler, man altid kan følge for at få et godt resultat når du vasker dine dyner og hovedpuder.

Du skal f.eks. vasket din dyne og din pude Hver for sig. Har du en meget stor vaskemaskine kan du også vaske dem samlet.

Når du vælger at bruge et vaskemiddel til dine dyner og puder da jeg har ikke fyldt af naturfuld, skal du vælge et vaskemiddel der er fri for enzymer. 

Dernæst skal du stille termostaten på vaskemaskinen til 60°. Hvis der står en anden temperatur på vasket en visning skal du selvfølgelig følger der noget. Du kan afslutte denne vask med at centrifugere dynerne og puderne lidt.

Sørg for at vaske dyner og puder jævnligt

Hvis du har en tendens til at glemme at vaske dine dyner og puder, kan du med fordel lave et lille kryds og et notat i kalenderen, hvor du f.eks. vælger at vaske både dyner og puder hver måned. På denne måde glemmer du ikke at vaske dem jævnligt og du bliver fri for at udvikle husstøvmide allergi eller få en masse unødvendige bakterier på kroppen og i luftvejene. Hvis du decideret lider af støvallergi, er det et must, at du ofte vasker både dyner og puder, så din allergi ikke blusser op og generer dig. 

Brug allergivenlige dyner og puder

Du kan også vælge at købe dundyner og puder, der er allergivenlige og decideret allergi certificerede. Dermed er du sikker på, at de er lavet af et allergivenligt materiale, som gør, at du ikke udvikler mere allergi. Kig gerne på dynen og puden, før du køber den for at se, hvordan de er lavet. De kan holde i mange år fremover, så det er en rigtig god investering, både til voksne og børn med dundyner, der er allergivenlige. 

Rigtig god fornøjelse med vask af dundynerne og puderne. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

Løs : *
22 ⁄ 11 =