Pas på phising links når du surfer på nettet

Pas på phising links når du surfer på nettet
Foto: shutterstock

Annoncørbetalt indhold

Phishing-links er en almindelig foreteelse på internettet, og du skal være opmærksom på dem for at være sikker. Phishing er en form for svindel, hvor cyberkriminelle forsøger at stjæle dine personlige oplysninger ved at sende dig falske e-mails eller sms’er. E-mails eller beskeder vil ofte indeholde links, der fører til websteder, som ser lovlige ud, men som i virkeligheden er oprettet af de kriminelle for at stjæle dine data. I dette blogindlæg vil vi diskutere, hvad phishing-links er, hvordan du kan genkende dem, og hvordan du undgår dem i fremtiden. Vær sikker på nettet!

Hvad er phishing-links?

Phishing-links er bedrageriske websteder, der oprettes af cyberkriminelle med det formål at stjæle dine personlige oplysninger. Mange forbinder det med linkbuilding, men webstederne er designet til at ligne legitime websteder, f.eks. din bank eller en kendt onlineforhandler. Men når du indtaster dine personlige oplysninger på disse websteder, kan de kriminelle derefter bruge disse oplysninger til at begå identitetstyveri eller bedrageri.

Hvordan kan du genkende phishing-links?

Der er nogle få ting, du kan holde øje med, så du kan genkende phishing-links:

  • Webstedsadressen er stavet forkert eller har et andet domænenavn end det legitime websted (f.eks. .com i stedet for .net)
  • Hjemmesiden ligner den legitime hjemmeside, men med nogle små ændringer (f.eks. et andet logo)
  • Du modtager en e-mail eller sms fra en ukendt afsender, der indeholder et link til et websted
  • Du modtager en uopfordret e-mail eller sms, der indeholder en følelse af hastværk eller trusler (f.eks. “Din konto vil blive suspenderet, medmindre du klikker på dette link”)

Hvordan kan du undgå phishing-links?

Der er et par ting, du kan gøre for at undgå phishing-links:

  • Klik aldrig på links i e-mails eller sms’er fra ukendte afsendere
  • Hvis du er usikker på et websted, kan du lave en hurtig søgning på internettet for at se, om der er rapporteret om, at det er et phishing-site
  • Vær forsigtig med alle websteder, der beder om personlige eller finansielle oplysninger
  • Indtast kun dine personlige oplysninger på websteder, der er krypterede (se efter “HTTPS” i adresselinjen)
  • Hvis du tror, at du har klikket på et phishing-link, må du ikke indtaste personlige oplysninger på webstedet. Men rapporter det til de relevante myndigheder (f.eks. din bank, politiet osv.)

Oplys aldrig dine personlige oplysninger

Du bør aldrig oplyse dine personlige oplysninger til nogen eller noget, medmindre du er sikker på, at de er lovlige. Hvis du gerne vil vide dig sikker på, at ingen kan hacke dine oplysninger, så bør du tjekke, om siden er sikker, før du indtaster dine personligeoplysninger. Det kan man tjekke ved at kigge i URL linjen, om der er en lille hængelås markeret. Hvis der er en hængelås, så er siden krypteret, hvis der ikke er nogen hængelås, så bør du undgå at indtaste noget personligt.

Vi håber, at du er blevet klogere på, hvad phishing links er, og hvordan du spotter dem. De findes på hjemmesider, men de ses også ofte i vores indbakke som mails. De kan være meget troværdige, da de efterligner det originale site, men husk nu at kigge på mailadressen, stavefejl og tjek linkets navn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

Løs : *
15 × 16 =