Windows 8 back-up

Skrevet af FBJ Emeritus
Hvis du vil undgå at miste filer, bør du sikkerhedskopiere dem med jævne mellemrum. Windows 8 giver dig en lang række muligheder for at "redde" en ødelagt computer - og dermed også muligheder for at redde dine kæreste data. Du kan lave en fuldstændig systemafbildning som du kender det fra Windows 7. Den løsning vil jeg nævne til sidst, men der er også andre interessante metoder i Windows 8. En anden løsning er nemlig at lave et såkaldt "snapshot" af din computer. Det er ikke en fuldstændig systemafbildning, men derimod en kopiering af Windows, af dine Indstillinger, af dine data i mapperne Dokumenter, Billeder, Musik og Videoer samt din Metro Apps.

Hvis du følger vejledningen så vil du kunne "genopfriske" din Windows 8 installation - ved at bruge "Optimer din PC uden at påvirke filerne". Windows 8 vil blive geninstalleret og dine indstillinger, dine data og dine Metro Apps vil blive placeret som da du lavede denne backup.

image

Men inden vi starter, så lad mig lige nævne Windows 8 funktionen - Filhistorik. Filhistorik gør det muligt for dig at hele tiden lave "backup" af dine vigtige data, men det skal aktiveres, og du skal have et "eksternt medie" til at lave backup'en på. Det kunne eksempelvis være en USB stick eller en ekstern harddisk. Filhistorik vil kopiere dine biblioteker, filer på dit skrivebord, dine kontakter og dine bogmærker i din browser. Således vil Windows 8's Filhistorik sikre, at dine personlige data er beskyttet (eller i hvert fald dubleret). Fra Windows 7 er vi vant backup på dag-, uge- eller månedsbasis - med Windows 8 vil der typisk være tale om "back-up" hver time. Så du vil ikke kunne nå at miste meget… Sammen med Windows 8 muligheder for at "Genopfriske" din installation eller at "Geninstallere" er du som bruger af Windows 8 godt sikret mod at miste data.

Når du kobler en ekstern harddisk eller en USB stick til din computer vil du automatisk blive spurgt om, hvorvidt du ønsker at bruge den til Filhistorik.

image

Alligevel følger her en vejledning i at lave et "snapshot", da du også nemt kan få glæde af den løsning.

1. Det første du skal gøre er at starte en kommandoprompt med Administrator rettigheder. Mens du ser Skrivebordet i Windows 8 skal du skrive Kommandoprompt - og der dukker nu et ikon op med navnet Kommandoprompt. Højreklik på Kommandoprompt og nederst i vinduet skal du vælge "Kør som Administrator".

2. I kommandoprompt'en skal du nu skrive mkdir C:\RefreshImage og taste Enter - nu vil der blive lavet en mappe med navnet RefreshImage

3. I kommandoprompt'en skal du nu skrive recimg -CreateImage C:\RefreshImage - nu vil der blive lavet et såkaldt "snapshot" af din Windows 8 installation. Efter snapshot er lavet vil det blive kopieret til mappen "RefreshImage" og registreret som det snapshot din computer bruger når du optimerer (genopfrisker) din computer. Hele proceduren tager 15-20 minutter, men du behøver ikke at sidde og kigge - det kører af sig selv grin

image

For en sikkerheds skyld bør du kopiere snapshot'et til en ekstern enhed, så du også kan bruge det, hvis din harddisk går i stykker og skal udskiftes.

4. For nylig fandt jeg et lille program, der klarer hele processen for dig. Programmet hedder RecImg Manager og kan downloades fra Slimwareutilities.

Note: Glem nu ikke at aktivere Filhistorik - den funktion vil kunne spare dig for mange ærgelser!

***************************************

Som lovet vil jeg også nævne muligheden for at lave en fuldstændig systemafbildning - et såkaldt image af din harddisk. For at lave en fuldstændig systemafbildning skal du fra Kontrolpanel finde funktionen "Windows 7 fil-genoprettelse" og her skal du vælge "Opret en systemafbildning". Alternativt kan du skrive sdclt.exe fra en kommandoprompt.

image

Herefter er det blot at følge vejledningen som også er lavet til Windows 7 - Windows 7 systemafbildning.

***************************************

Kommentarer
Skrevet af: ipo den 24. Aug 2014 09:37

Hej.
Jeg har fået et problem:
I lang tid har filhistorik kørt uden problemer - men pludselig melder den fejl. og gemmer ikke ændringer på mit valgte usb stik. Den melder fejl, men jeg ved ikke hvad jeg kan gøre ved det.
Der er 20 GB plads tilbage (af 58 GB), så det burde ikke være derfor.
Ingelise

ipo's billede
Skrevet af: FBJ Emeritus den 24. Aug 2014 21:25

Hej ibo - du bør oprette dit spørgsmål her:

http://www.spywarefri.dk/forum/viewforum/21/

FBJ Emeritus's billede
Seneste artikler
Ringet op af Microsoft?

Et par brugere har gjort os opmærksomme på et svindelnummer, som det er en god idé at være opmærksom på - et skoleeksempel på social engineering.

Software vi kom til at installere

Det findes overalt på næsten alle computere efterhånden: Software, som du ikke mindes at have installeret, som du ikke ved, hvad du skal bruge til og som pludselig bare er der.

Kryptovaluta – sikker investering eller ej?

Når man taler om sikre investeringer, tænkes der ofte på, om der er risiko for at miste alle eller dele af sin investering, hvis et aktiv bliver mindre værd.

Sådan beskytter du dig effektivt mod ransomware

I en verden hvor mange af vores absolut vigtigste oplysninger er rykket online, er det ekstra nødvendigt at få strammet op på sin sikkerhed på nettet.

Sådan spotter du en skadelig hjemmeside

Internettet har bragt en masse godt til os. Vi kan surfe, vi kan shoppe, vi kan surmule – der findes snart ikke de, vi ikke kan.

Seneste nyt
Kryptovaluta – sikker investering eller ej?

Når man taler om sikre investeringer, tænkes der ofte på, om der er risiko for at miste alle eller dele af sin investering, hvis et aktiv bliver mindre værd.

Sådan beskytter du dig effektivt mod ransomware

I en verden hvor mange af vores absolut vigtigste oplysninger er rykket online, er det ekstra nødvendigt at få strammet op på sin sikkerhed på nettet.

Sådan spotter du en skadelig hjemmeside

Internettet har bragt en masse godt til os. Vi kan surfe, vi kan shoppe, vi kan surmule – der findes snart ikke de, vi ikke kan.

Fire måder du kan tjene penge online

De fleste bruger efterhånden mere og mere tid foran computeren, og det gør sig særligt gældende i de kolde danske vintermåneder.

Invester i aktier direkte fra hjemmet

Vidste du, at du kan investere i aktier derhjemmefra? Hvis din computer er godt beskyttet mod hackere og virus, er det faktisk det sikreste sted, du kan købe og sælge fra.