Test: Kaspersky PURE

4
Vurdering:
http://www.spywarefri.dk/images/nyheder/kaspersky-pure.png
  
REVIEW
Vi anmelder Kaspersky PURE, der er det nyeste skud på stammen fra det russiske sikkerhedsfirma.


Kort om anmeldelsen


Som flere her er klar over kender jeg Kaspersky ret godt efterhånden. Jeg har arbejdet i en virksomhed, der distribuerede Kaspersky og har været ansat i Kaspersky som teknisk fiddi-li-gong. Jeg har brugt deres sikkerhedsprogrammer siden 2001, så derfor kan det være meget relevant at spørge: Hvor objektiv bliver denne anmeldelse?

Svaret er, tjah, jeg skal gøre mit bedste. Jeg er sikker på, at jeg vil blive gjort opmærksom på det, hvis jeg bliver for blød.

Jeg har ikke gjort så meget ud af at dykke ned i slutbrugeraftalen, da den ikke har ændret sig siden tidligere programmer. Der er ingen specielle bemærkninger ud over, at du går med til at dele visse data anonymt, hvis du bruger cloud-teknologien i programmet.

Jeg har heller ikke testet beskyttelsesniveauet, da jeg er overbevist om, at det er det samme som Kaspersky Internet Security; altså, rimeligt højt.

Kaspersky PURE blev i testen installeret på en virtuel Windows Vista 32 bit. Installationen forløb fint men gav BSOD (ond blå skærm) da PURE skulle til at starte. Det viste sig, at det skyldes en fejl i SUNs Virtual Box, som i dette tilfælde blev benyttet. Derfor blev PURE derefter installeret på en Windows 7 Professional 64 bit, hvor der tidligere havde været en Kaspersky Internet Security 2010.

Kort om programmet


Kaspersky PURE er lanceret som en udvidelse af Kaspersky Internet Security. De ekstra godbidder skulle være Kodeordshåndtering, Fil makulator, Backup og Kryptering. Derudover skulle der være forbedret Forældrekontrol, Systemoptimering og Netværksbeskyttelse.

Nogle af disse komponenter er selvstændige programmer fra Kaspersky, som nu er blevet integreret i en samlet pakke.

Download og installation


Installationsfilen fylder en del - knap 100 MB - og derfor fylder installationen også en del; omkring 195 MB. Det virker ikke umiddelbart som en pakke, man installerer på ressourcesvage computere.

  

Jeg vælger altid Brugertilpasset installation. Det giver mere kontrol over, hvad der installeres - også hvis du for eksempel vil undgå utilsigtede toolbars fra andre programmer. Med hensyn til Kaspersky PURE giver det mulighed for at definere præcist, hvilke komponenter der skal installeres. Jeg vælger selvfølgelig hele pivtøjet.

Det anbefales at deaktivere Windows Firewall og det er helt klart en god idé, hvis man vil undgå konflikter.

  

Om du vil beskytte programmet med et kodeord er lidt en smagssag. Ja, jeg vil selv gøre det, men jeg har utallige gange oplevet, at brugere glemmer denne kode efter noget tid. Derefter er det ikke muligt at ændre indstillinger, lukke programmet ned og diverse andre ting - hvad man nu vælger - og det kræver en afinstallation og geninstallation på en besværlig måde. Omvendt sikrer man sig selvfølgelig også, at en eventuel virus ikke kan lukke programmet ned eller ændre i indstillingerne.

Vi skal også tage stilling til, om Kaspersky PURE skal træffe beslutninger for os eller ej.

  

Vælg den anbefalede indstilling. Du skal ikke overtage PURE's opgave medmindre du er super-ekspert. Det er derefter en god idé at klikke Opdater nu - det opdaterer databaserne til den nyeste version, så du allerede er godt beskyttet, når programmet starter første gang. Denne opdatering tog cirka 2 minutter. Det skal bemærkes, at da PURE startede for første gang skulle trusselsdatabasen stadig opdateres - det undrer mig lidt.

Behold valgte indstilling Automatiske opdateringer, medmindre du vil lave planlagte opdateringer, der er endnu oftere. Tidligere var den automatiske indstilling egentlig en opdatering hver anden time men jeg ved ikke, om det stadig er tilfældet.

Der skal også tages stilling til, hvad Kaspersky PURE skal beskytte mod.


Jeg beholder standard-indstillingerne, da jeg bruger en del programmer, som ville falde ind under kategorien Andet. Det kan for eksempel være programmer til fjernkontrol.

Ressourceforbrug


Pakken bruger overraskende lidt hukommelse - samlet var der tale om et forbrug på omkring 25 MB i baggrundsbrug. Der er ingen nævneværdig CPU-aktivitet.

Programmet og dets funktioner


Kaspersky PURE ser ved første øjekast helt anderledes ud end Kaspersky Internet Security.


Computerbeskyttelse
Hvis du klikker på Computerbeskyttelse havner du dog i noget, der minder meget om Kaspersky Internet Security 2010. Det er helt forventeligt og umiddelbart positivt.

      

Det er i hvert fald positivt, hvis du i forvejen kender til Kaspersky Internet Security og er glad for det. Jeg har haft med programmet at gøre i så mange år, at det er svært for mig at bedømme, om det overhovedet er til at finde ud af for nye brugere - specielt hvis de ikke er superbrugere. Der er rigtig meget information til rådighed og du kan ændre i rigtig mange indstillinger. Det kan jeg godt lide, men det er ikke for alle.

Jeg vil ikke se nærmere på denne del af programmet, da det som sagt er det samme som Kaspersky Internet Security.

Backup
Backup er én af de nye funktioner i Kaspersky PURE. Der er ikke tale om en online backup service, så der er altså ikke et online lager til rådighed. Du kan dog benytte et online lager som Dropbox sammen med Kaspersky PURE backup. Det eneste problem er, at PURE viser ledigt antal GB på den lokale disk og ikke din Dropbox konto.

  
    

De gængse muligheder er til stede og fungerer fint. Du kan vælge backup på definerede tidspunkter, kryptere og indstille antal filversioner. Hvilken slags kryptering der benyttes, er det ikke lykkedes mig at finde ud af. Men hvis du benytter backup sammen med Dropbox, så giver det mindst AES 256 bit, hvilket er helt fint.

Kodeordshåndtering
Modulet bygger på sikkerheden i at have forskellige kodeord til alle online steder men samtidig gøre det så nemt som muligt. De årvågne vil lægge mærke til, at en engelsk sætning lige har sneget sig ind her; sådan har det desværre været siden de mistede Thomas Huulbæk som oversætter. wink Der er generelt en del småfejl i oversættelsen og det trækker lidt ned; det fører også til forvirring når Kodeordshåndtering hedder Adgangskodehåndtering i Hjælp. Det skyldes, at det ikke er de samme der oversætter programmer som oversætter dokumentationen og det skinner igennem, at disse ting ikke er gennemtestet af Kaspersky inden release.

Det foregår ved, at du vælger en masteradgangskode. Altså - koden over dem alle. Glem den ikke. Den giver adgang til alle dine andre koder. Hvis du er ekstra paranoid, kan du benytte det virtuelle tastatur til at indtaste koden. Derefter skal du vælge, hvordan adgangskontrollen skal foregå, timeout for låsning og installation af plugins.

    


Hvilken slags adgangskontrol er lidt et temperaments-spørgsmål - de fleste vil nok bare vælge at benytte kodeord og ikke kræve f.eks. en USB-nøgle.

Der er desværre kun plugins til Internet Explorer og Firefox - så hvis man er afhængig af Chrome, Safari eller Opera er det bare uheldigt. Jeg håber der kommer en opdatering til dette.

Timeout for låsning betyder, at du efter f.eks. 10 minutters inaktivitet på computeren igen skal indtaste dit master kodeord.

Derefter skal adgangskoderne importeres. Du kan importere fra Internet Explorer, Firefox, Thunderbird, AI RoboForm og KeePass. Importen fra Firefox var problemfri og modulet fungerer også fint. Ét par gange var det pludselig ikke aktiveret i min Firefox mere, hvilket krævede en genstart af Firefox og det er også gået ned. Det forlyder, at andre har haft lignende problemer med dette modul. Heldigvis går selve beskyttelses-delen ikke ned, når modulet fejler.


Jeg kan godt lide den indbyggede Kodeordsgenerator, der laver ret gode kodeord. En lille detalje er, at den automatisk kopierer koden til udklipsholder og sletter den igen automatisk. Det er muligt at definere krypteringsalgoritmen og det trækker op.

Ellers er det rimeligt nemt at finde ud af. Det er en god idé at lave backup af kodeordsdatabasen, hvilket også tilbydes. Sørg for at den bliver ekstern.

Kryptering
Kaspersky PURE giver også mulighed for, at du kan oprette et krypteret lager.

    

Det er nemt at gå til. Du opretter en container på minimum 10 MB og kan bruge den som et ekstra drev, der så er krypteret. Hvilken krypteringsalgoritme der benyttes, bliver vi ikke informeret om og det er bare ikke godt nok. Det undrer mig også, at du maksimalt kan skrive et kodeord på 8 tegn. Du kan starte Adgangskodegenerator, som er en del af Kodeordshåndtering, og lave et stærkt kodeord. Generatoren giver mit 8-tegns kodeord Normal styrke mens krypterings-container-guiden siger Høj. Det er ikke konsistent. Bortset fra disse mangler er krypteringslageret en udmærket tilføjelse.

Systemoptimering
Systemoptimering er en samlet betegnelse for en blandet samling værktøjer i PURE: Optimering af browserindstillinger, fejlfinding i Windows efter angreb af malware, genopretttelsesmedie, sletning af data, rydning af aktivitetshistorik og sletning af ubrugte, midlertidige data.


Optimering af browserindstillinger er kun for Microsoft Internet Explorer. Kørsel vil gøre dig opmærksom på små sikkerhedsændringer i programmet, som Kaspersky Lab anbefaler. Fejlfinding i Microsoft Windows skal finde fejl i indstillinger, der ofte er opstået efter malware. Jeg har ikke testet dette værktøj til bunds - på en ny maskine vil det typisk gøre opmærksom på, at autorun for medier er aktiveret.

Det er muligt at oprette et genoprettelsesmedie, som du kan opstarte computeren med senere, hvis du skulle blive udsat for et virusangreb og ikke kan komme ind i Windows. Dette medie er designet til at rense efter angreb - du kan læse mere om det her.

Sletning af data har jeg et lidt underligt forhold til.


Selv om det er korrekt, at en fil ikke forsvinder, når du sletter den på almindelig vis i Windows, så er det en myte, at data kan genskabes med mindre det er overskrevet mange gange. Det er altså nok at overskrive dine data med nuller én gang. Derfor skal man bare benytte Hurtig sletning (som dog også anbefales), der består af at overskrive data med nuller én gang og derefter overskrive én gang mere med mere eller mindre tilfældige tal. Det irriterer mig lidt, at Kaspersky Lab er med til at holde liv i myten, selv om det generelt er et godt stykke værktøj.

Modulet til at rydde aktivitetshistorik fungerer fint.

  

Det rydder op i cache, cookies og andet godt. Det samme er tilfældet med værktøjet til sletning af ubrugte data.

Forældrekontrol
Forældrekontrol er udvidet en del i forhold til Kaspersky Internet Security.      

Du kan begrænse rigtig mange ting på brugerniveau. Hvornår internettet må benyttes, hvilke sider der må besøges, hvilke kategorier der skal forbydes, blokering for download af musik, programmer og videoer osv. osv. Du kan også holde præcist øje med, hvor meget dit barn bruger computeren.

Jeg er generelt imod forældrekontrol, men det er helt sikkert kun indtil min søn bliver gammel nok til at bruge computere. Forældrekontrol i Kaspersky PURE fungerer rigtigt godt og det er intuitivt at bruge.

Administrationscenter
Det er nu muligt at administrere flere installationer af Kasperky fra én computer.


Det bevæger sig lidt i retning af virksomhedsløsningerne fra Kaspersky og det er bestemt ikke dårligt. Det er designet til nemt at styre opsætningen og kontrollen med alle computerne i hjemmet, der har Kaspersky PURE installeret. Det er muligt at administrere forældrekontrol, backup, scanninger, opdateringer og generelle indstillinger. Jeg kan ikke lige se, hvor mange computere der maksimalt kan administreres, men jeg vil tro at der er tale om 5.

Jeg er meget positiv overfor inkluderingen af Administrationscenter i Kaspersky og det fungerede upåklageligt i testen.

Pris


Prisen er kr. 649,- for licens til 1 PC i 1 år og kr. 799,- for licens til 3 PC'er i 1 år.

Kaspersky Lab benytter sig af Digital River til at styre deres e-handel. De tilbyder Forlænget downloadservice og international backup-cd, hvilket ikke giver nogen mening for os, så det skal du ikke vælge, hvis du vælger at købe direkte ved dem. Print i stedet dit licensnummer ud og spar de 52 (!) kroner.

Dokumentation & support


Der medfølger en omfattende brugervejleding i PDF-format på 300 sider. Den er godt udført og dokumentet er linket godt. Som sagt er Hjælp i programmet ikke udført optimalt.

Support ydes telefonisk på dansk eller via et ticket system. Supporten direkte fra Kaspersky er god, når det altså er muligt at komme igennem til en dansker. Hvis programmet købes via Spywarefri Shop har jeg ansvaret for supporten. Derudover er der selvfølgelig altid uvurderlig hjælp at hente i forum.

Konklusion


Hvis du ikke har andre applikationer til at styre kodeord, backup og eventuel kryptering, så vil jeg ikke tøve med at anbefale Kaspersky PURE. Der er nogle mangler og irritationsmomenter der gør, at PURE ikke får topkarakter.

Kommentarer
Skrevet af: Hepta den 20. Apr 2010 18:45

Det er et lækkert program som er værd at investere i, synes jeg,hvis man har brug for eller ønsker de ekstra moduler som der omtales.
Jeg synes egentlig også at det er mere logisk opbygget end f.eks K.I.S 2010 rent grafisk.
Der er mere en en “øjenbæ”, som Thomas også er inde på, i oversættelsen. “F.eks scanning fuldført 1 minut ago”... Hvis jeg husker rigtigt Thomas så oversatte du både K.I.S 6 & 7, og det var altså en anden sproglig oplevelse. Småting selvfølgelig men det trækker ned i helhedsindtrykket.
Så et sted at man kunne vælge mellem 5 forskellige Krypteringsalgoritmer, tror jeg det var, men om jeg kan finde det igen.
Back up funktionen er jeg ikke imponeret af. Men selvfølgelig bedre end ingenting, og det er jo et nyt område for Kaspersky.Men 4 timer for en fuld back up af C & D er vist lige i overkanten ?

At kodeordet max kan være på 8 tegn undrede også mig.

Men lad os nu se om der ikke hurtigt kommer nogle forbedringer.Den næste version er allerede i Beta.

Hepta's billede
Skrevet af: Hepta den 20. Apr 2010 23:20

Glemte at skrive at det efter min mening er en veldokumenteret, og udførlig anmeldese. Flot arbejde.

Hepta's billede
Skrevet af: Nevi den 21. Apr 2010 09:06

Jeg er enig med Hepta.Fin gennemgang af Pure.Jeg bliver ved KIS,men der er sikkert nogen der vil kunne bruge de forskellige nye moduler.
Tak for fin test Thomas.

Nevi's billede
Skrevet af: Sall den 22. Apr 2010 23:03

Synes ellers der har været snakket meget om at ting kan genskabes, ihvertfald har politiet programmer der kan genskabe meget med mindre man har lavet en grundig formatering feks. med kill disk eller lign.

Men kan læse du skriver det er en myte smile

Ellers fin gennemgang og test smile

Sall's billede
Skrevet af: Thomas Huulbæk Andersen den 23. Apr 2010 08:22

Det er kun en myte, at det kræver mange overskrivninger. Én overskrivning med 0’er er fint wink

Thomas Huulbæk Andersen's billede
Skrevet af: Pablo den 01. Maj 2010 18:01

Jeg er helt enig i, at der er tale om en vældig fin gennemgang af programmets funktionalitet. Dog er jeg noget lamslået over følgende bemærkning:

“Jeg har heller ikke testet beskyttelsesniveauet, da jeg er overbevist om, at det er det samme som Kaspersky Internet Security; altså, rimeligt højt.”

For eftersom du er “overbevist om” det, må der jo være tale om noget du TROR, og ikke om noget du VED. Så her ville det da være på sin plads at få troen forvandlet til vished.

Det ville også være rart at få tal på, hvad “rimeligt højt” vil sige, og eftersom denne side - mig bekendt - ikke indeholder nogen rimeligt up to date test af KIS, ville en grundig test af beskyttelsesniveauet under alle omstændigheder være berettiget.

Så jeg er altså slet ikke med på, at en grundig test af beskyttelsesniveauet er uden betydning. Tværtimod synes jeg at du har sprunget det vigtigste over.

Men bortset fra det synes jeg som sagt, at der er tale om en vældig fin gennemgang. smile

Pablo's billede
Skrevet af: Thomas Huulbæk Andersen den 03. Maj 2010 08:58

Det kan du have ret i, Pablo, men sagen er, at jeg overvejer vores procedure for malware tests. Hvis jeg f.eks. satte Kaspersky PURE til at scanne et større arkiv med virus, så klarer den sig helt sikkert fint.

Men det giver ikke et retvisende billede af beskyttelsesniveauet. Det kræver en mere virkelig-verden tilgang - og sådan en er ekstremt beskostelig at udføre, hvis det skal gøres ordentligt. Så jeg er lidt i en fase hvor jeg ikke helt ved, hvordan jeg skal udføre testen…

Thomas Huulbæk Andersen's billede
Skrevet af: Pablo den 04. Maj 2010 11:38

Det lyder da super, at du arbejder på en forbedring af testmetoden, Thomas.

Jeg kan sagtens sætte mig ind i, at det ikke er let at finde frem til en retvisende testmetode, som ikke må koste penge.

Men jeg håber, du finder frem til noget brugbart. Pøj-pøj med det. smile

Pablo's billede
Skrevet af: kvaim120 den 13. Maj 2010 11:05

Tak for en god test af PURE. Jeg købte programmet da min licens til KIS2010 udløb i sidste uge. Via Kaspersky’s hjemmeside fik jeg endda renewal rabat fordi jeg opgraderede, 5 licenser til $125 incl. EU tax - må siges at være ok. Jeg synes programmet virker rigtig fint og jeg har ok styr på programmet - selvom jeg kun er en “øvet” bruger.

Jeg synes især backup-delen, kodeordshåndtering og forældrekontrollen er lækre nye features. Mine børn er ved at blive så store at pc og internet snart bliver interessant, så jeg glæder mig over at have en sikker mulighed for at sætte rammer, uden at jeg skal stå på nakken af ungerne. Nu skal jeg bare i gang med manualen smile

Jeg er i øvrigt ligeså irriteret, som du er Thomas, over den 8 tegns kodeords-længde samt den forskellige vurdering af kodeordets sikkerhed.

Angående kodeordshåndteringen er jeg også godt tilfreds, men det undrer mig meget at en backup af alle kodeordene, eksporteres som tekst til en fil, som ikke krypteres!!! det er sgu lidt tyndt af en ellers seriøs sikkerhedsudbyder.

Til sidst, hvordan fik du backup-delen til at bruge dropbox, Thomas?

endnu engang tak for en god test.

kvaim120's billede
Skrevet af: Thomas Huulbæk Andersen den 14. Maj 2010 08:28

Angående Dropbox så valgte jeg at oprette et lager i PURE, der var den virtuelle Dropbox mappe - f.eks. c:\users\huulbaek\documents\My Dropbox\

PURE tror så at det egentlig er C-drevet, der er tale om - selv om det er Dropbox.

Thomas Huulbæk Andersen's billede
Seneste artikler
Ringet op af Microsoft?

Et par brugere har gjort os opmærksomme på et svindelnummer, som det er en god idé at være opmærksom på - et skoleeksempel på social engineering.

Software vi kom til at installere

Det findes overalt på næsten alle computere efterhånden: Software, som du ikke mindes at have installeret, som du ikke ved, hvad du skal bruge til og som pludselig bare er der.

Kryptovaluta – sikker investering eller ej?

Når man taler om sikre investeringer, tænkes der ofte på, om der er risiko for at miste alle eller dele af sin investering, hvis et aktiv bliver mindre værd.

Sådan beskytter du dig effektivt mod ransomware

I en verden hvor mange af vores absolut vigtigste oplysninger er rykket online, er det ekstra nødvendigt at få strammet op på sin sikkerhed på nettet.

Sådan spotter du en skadelig hjemmeside

Internettet har bragt en masse godt til os. Vi kan surfe, vi kan shoppe, vi kan surmule – der findes snart ikke de, vi ikke kan.

Seneste nyt
Kryptovaluta – sikker investering eller ej?

Når man taler om sikre investeringer, tænkes der ofte på, om der er risiko for at miste alle eller dele af sin investering, hvis et aktiv bliver mindre værd.

Sådan beskytter du dig effektivt mod ransomware

I en verden hvor mange af vores absolut vigtigste oplysninger er rykket online, er det ekstra nødvendigt at få strammet op på sin sikkerhed på nettet.

Sådan spotter du en skadelig hjemmeside

Internettet har bragt en masse godt til os. Vi kan surfe, vi kan shoppe, vi kan surmule – der findes snart ikke de, vi ikke kan.

Fire måder du kan tjene penge online

De fleste bruger efterhånden mere og mere tid foran computeren, og det gør sig særligt gældende i de kolde danske vintermåneder.

Invester i aktier direkte fra hjemmet

Vidste du, at du kan investere i aktier derhjemmefra? Hvis din computer er godt beskyttet mod hackere og virus, er det faktisk det sikreste sted, du kan købe og sælge fra.