Online Backup 2010: iDrive

4
Vurdering:
http://www.spywarefri.dk/images/nyheder/idrive_logo.png
  
REVIEW
Vi ser på online backup tjenesten iDrive, der er en af de store amerikanske spillere på det internationale marked.


Kort om produktet
iDrive tilbyder backup til private og virksomheder. Der er applikationer til Windows og Mac OS X. Der er mulighed for at vælge 2 GB gratis lagerplads som kan opgraderes til en betalingsversion, hvis der bliver brug for mere end 2 GB - hvilket der nok helt sikkert gør.

Vælger du iDrive, kan du få 150 GB for cirka 272,- kroner årligt. Det er 55 øre per GB og mere end acceptabelt. Der er dog nogle begrænsninger, da der i denne version kun er tale om backup af én PC. Ønsker du beskyttelse af flere enheder er det mest fordelagtigt at vælge 500 GB til 5 PC'er. Prisen er kr. 822,- eller kr. 1,64 per GB per år. Helt acceptabelt.

Sikkerhed og troværdighed
iDrive ejes af Pro Softnet, der har eksisterer siden 1995 - det er altså en af de ældre spillere på markedet og det tæller som et plus. Det betyder ikke at de eksisterer i morgen, men chancen øges betydeligt.

Klienten krypterer filerne lokalt inden de sendes via internettet - det er vi meget glade for. Der benyttes 256 bit AES til dette og derefter 128 bit SSL til at sende/modtage via internettet. På samme måde dekrypteres filerne først igen når de rammer din klient.

Det er muligt at kryptere med din egen private nøgle, som ingen andre har kendskab til. Det er noget som jeg personligt ville benytte mig af, men det er ikke for alle. Du skal være sikker på, at du aldrig glemmer koden og jeg kan forestille mig scenarier, hvor det ikke er hensigtsmæssigt. Hvis du har personlige dokumenter/billeder som du gerne vil have, at din familie arver, så har de ikke adgang efter din afgang - medmindre du har sørget for det.

Den private nøgle er ikke tilgængelig for Mac klienter.

Data gemmes i mere end ét datacenter, der ikke er placeret sammen fysisk.

Betingelser og privatliv
Der er automatisk fornyelse af abonnementet, hvilket er helt i orden med mig. Hvis du aflyser en årlig plan efter du lige har betalt, vil du få en del af beløbet tilbage.

Vi støder desværre på nogle restriktive betingelser, som trækker en del ned i den samlede bedømmelse.

"You will: [...] (b) not use the Service to store, retrieve, transmit or view any file, data, image or program that contains: (i) any illegal pictures, materials or information; (ii) any harassing, libelous, abusive, threatening, harmful, vulgar, pornographic, obscene or otherwise objectionable material of any kind or nature; (iii) any material that encourages conduct that could constitute a criminal offense, give rise to civil liability or otherwise violate any applicable local, state, national or international law or regulation; (iv) any code or material that violates the intellectual property rights of others; (v) any Windows temporary files of any kind (including, without limitation, any *.p or ~*.* files); or (vi) any viruses, worms, "Trojan horses" or any other similar contaminating or destructive features;"

Selvom betingelserne er meget normale for amerikanske virksomheder, så er det lige ved at være en deal breaker for mig. Det eneste der redder iDrive på stregen er, at det er muligt at kryptere filerne, så Pro Softnet ikke selv kan læse dem.

Der er andre restriktive betingelser; du skal for eksempel prompte fortælle iDrive om ændringer i din adresse, telefonnumre og e-mail adresse.

Betingelserne gør at iDrive meget nemt kan terminere din konto eller slette dine filer - med det samme og uden du har mulighed for at stoppe dem. Det er nok heldigvis de færreste, der vil blive udsat for dette - som sagt er det meget almindeligt at have lignende betingelser på det amerikanske marked. Det er bare vigtigt at være opmærksom på dem.

Download og installation
Jeg registrerer mig til de gratis 2 GB. Klienten til Windows - som jeg tester - fylder 9 MB og hentes hurtigt. Den engelsksprogede klient installeres hurtigt og efter indtastning af brugernavn og kodeord, skal vi tage stilling til krypteringen.

  

Det er som sagt et spørgsmål om sikkerhed kontra brugervenlighed. Jeg vælger at lave min egen krypteringsnøgle, som jeg samtidig skriver ned og gemmer i en bankboks (eller noget i den stil).

Programmet og dets funktioner

Når programmet starter første gang er mapperne Skrivebord og Dokumenter aktiveret til backup. Som standard er iDrive opsat til at lave backup hver dag klokken to om natten.

  

Hvis computeren ikke er tændt (eller i dvale) på tidspunktet, bør du ændre det. Det er muligt at blive informeret om fejlede og gennemførte backups per e-mail. iDrive kan indstilles til at tage en backup når computeren tændes, hvis den ikke var klar på sidst planlagte tidspunkt. Vi kan også informere programmet om, at det skal stoppe med at tage backup på et givent tidspunkt - det kan være når vi skal bruge computeren til andet arbejde. På samme måde vil funktionen Auto-Pause forsøge at "tage det mere roligt", hvis du selv bruger computeren aktivt. Det er muligt at finindstille flere muligheder, ved at klikke på Under the hood.

En interessant mulighed er Automatic Sync. Hvis muligheden aktiveres, så vil data du sletter lokalt også blive slettet på iDrives backupservere; dog først efter 30 dage.

Du kan også vælge at installere iDrive Explorer Plugin. Det giver mulighed for at gennemse dine online data "Explorer-agtigt", hvor du kan kopiere filer fra på normal vis.


Det er muligt at administrere og hente sin data via din favorit-browser, hvis du slår det til. Det kræver ikke klienten og gør derfor backuppen mere fleksibel.


iDrive tilføjer en genvej til Explorer-menuen, så du kan højreklikke på mapper og filer og tage backup med det samme eller tilføje dem til de data, der skal tages backup af.

Det er muligt at tage backup af netværksdrev.
Brugervenlighed
Programmet får topkarakter for brugervenligheden. Det er nemt og intuitivt og hvis det havde været på dansk, havde det sprængt skalaen.

Gendannelse
Gendannelse er meget nem og jeg oplevede ingen problemer. Du vælger de filer og mapper der skal gendannes, hvor de skal gendannes til og igangsætter processen. Nemt og hurtigt.


Det er også muligt at gendanne versioner af filerne fra tidligere tidspunkter.
Hastighed
iDrive har en hastighedstest indbygget, som jeg valgte at benytte. Den gav mig gennemsnitligt knap 5 MB i minuttet ved download og knap 3 MB ved upload. I praksis viste upload sig dog at være omkring 6,8 MB i minuttet med testfilen på 527 MB. Det vil tage en del tid at lave den første backup, men hastigheden er acceptabel. Ved download var den praktiske hastighed cirka 5,5 MB i minuttet.

Support
Hvis du får brug for hjælp er den tilgængelig telefonisk (i USA og tilhørende åbningstider), per e-mail og som live chat døgnet rundt. Jeg testede deres live chat fredag kl. 12:00 dansk tid og der var svar med det samme, hvilket er meget positivt.

Konklusion
Betingelserne trækker selvfølgelig ned. Det samme gør, at det ikke er muligt at bruge mere end én computer, hvis man vælger standard-versionen. Til gengæld er 5-bruger versionen tilstrækkelig billig til, at det stadig er en fordelagtig pris. Generelt er der tale om en gennemført service, der nærmer sig en topkarakter.

Kommentarer
Skrevet af: forevernewbie den 03. Jun 2010 17:05

Flot test Thomas.

Jeg brugte Idrive for nogle år siden, og havde kun gode oplevelser med det.

forevernewbie's billede
Skrevet af: steffen ernst den 03. Jun 2010 20:34

Fin test.

Det undrer mig lidt med de betalings versioner, du beskriver.

Jeg har selv en aftale med Idrive, hvor jeg kan tage backup fra så mange computere, jeg har lyst til, p.t. tager jeg backup fra 4 computere. Dog må det samlede backup lager ikke overstige 150 GB i alt. For den aftale betaler jeg usd 4,95 per måned. Jeg har brugt Idrive i mange år, måske er det en gammel betalings version, de ikke tilbyder mere.
Gennem tiderne har jeg testet mange forskellige backup løsninger, men ingen har endnu kunnet matche Idrive.
I øvrigt var det Sander, der i sin tid gjorde opmærksom på programmet, så tak for det Sander.

steffen ernst's billede
Skrevet af: Thomas Huulbæk Andersen den 04. Jun 2010 08:19

Ja, det er nok mest sandsynligt, at de har ændret betingelserne sidenhen. Sådan er det jo ofte når man bliver større wink

Thomas Huulbæk Andersen's billede
Skrevet af: Sander TeamSpywarefri den 04. Jun 2010 17:49

Jeg har også den gamle aftale, som jeg har været rigtig glad for.
Jeg har ovenikøbet kun betalt ét engangs-beløb (ca. 250 kr), og er ikke blevet opkrævet noget siden.

Jeg har forespurgt hos Idrive, om jeg skulle forny mit “abonnement”, men det skal jeg ikke. Jeg kører også backup fra flere maskiner, og jeg har rigelig plads på de 150 GB, jeg har fået tildelt som lagerplads.

Så det er helt fint, at jeg nåede at komme med i den gamle ordning.

Sander TeamSpywarefri's billede
Skrevet af: steffen ernst den 13. Jun 2010 11:03

Her er så det nyeste tiltag fra Idrive:


http://www.idrivesync.com/

steffen ernst's billede
Seneste artikler
Ringet op af Microsoft?

Et par brugere har gjort os opmærksomme på et svindelnummer, som det er en god idé at være opmærksom på - et skoleeksempel på social engineering.

Software vi kom til at installere

Det findes overalt på næsten alle computere efterhånden: Software, som du ikke mindes at have installeret, som du ikke ved, hvad du skal bruge til og som pludselig bare er der.

Digital privatlivssikkerhed: VPN

De fleste af os bruger ekstremt mange af vores vågne timer på internettet, men det er faktisk de færreste der ved, hvordan de beskytter sine digitale datas.

Sådan får du hurtigt og sikkert bredbånd

I dag bruger man nettet til alt. Streaming, musik, gaming og til at tjekke Netbank og e-Boks. Det betyder, at man indtaster en masse vigtige koder og tilgår meget personlige, fortrolige oplysninger via sine enheder. Alle disse ting stiller krav til både bredbåndshastighed og internetsikkerhed.

Få styr på dine cookies og øg din sikkerhed online

Du er nok stødt på fænomenet ’cookies’, når du surfer på forskellige hjemmesider på nettet.

Seneste nyt
Digital privatlivssikkerhed: VPN

De fleste af os bruger ekstremt mange af vores vågne timer på internettet, men det er faktisk de færreste der ved, hvordan de beskytter sine digitale datas.

Sådan får du hurtigt og sikkert bredbånd

I dag bruger man nettet til alt. Streaming, musik, gaming og til at tjekke Netbank og e-Boks. Det betyder, at man indtaster en masse vigtige koder og tilgår meget personlige, fortrolige oplysninger via sine enheder. Alle disse ting stiller krav til både bredbåndshastighed og internetsikkerhed.

Få styr på dine cookies og øg din sikkerhed online

Du er nok stødt på fænomenet ’cookies’, når du surfer på forskellige hjemmesider på nettet.

Kryptovaluta – sikker investering eller ej?

Når man taler om sikre investeringer, tænkes der ofte på, om der er risiko for at miste alle eller dele af sin investering, hvis et aktiv bliver mindre værd.

Sådan beskytter du dig effektivt mod ransomware

I en verden hvor mange af vores absolut vigtigste oplysninger er rykket online, er det ekstra nødvendigt at få strammet op på sin sikkerhed på nettet.