Online Backup 2010: CrashPlan

4
Vurdering:
http://www.spywarefri.dk/images/nyheder/crashplan-logo.png
  
REVIEW
Amerikanske CrashPlan er den næste i rækken af anmeldelser. Er prisen det eneste fordelagtige ved denne løsning fra Minneapolis?


Kort om produktet
CrashPlan har en anden tilgang til backup end konkurrenterne. Som udgangspunkt er der tale om et gratis produkt, hvortil der kan købes muligheder og plads.

Den gratis version af CrashPlan indeholder ikke online lagerplads - du kan tage backup til egne interne/eksterne drev eller andre computere. Hvis du for eksempel har en ven, der også benytter CrashPlan, så kan I benytte hinandens computere som backup. Data er selvfølgelig stadig krypterede, så vi deler ikke information uforsætligt.

Du kan vælge at tilkøbe online plads ved at benytte CrashPlan Central. Den kan vælges i en enkeltbruger version eller flerbruger-version, der dækker op til 10 computere. Hvis du kun har én computer slipper du med cirka kr. 324,- for 1 års ubegrænset plads (594,- for 2 år og 750,- for 3 år) og ved flere computere kommer du af med kr. 600,- for 1 års ubegrænset plads (900,- for 2 år og 1.080,- for 3 år). Det er ikke dyrt.

Der er mulighed for at opgradere til CrashPlan+, der blandt andet har stærkere kryptering, må benyttes af kommercielle brugere og giver adgang til filerne via browseren. Der tilbydes også uafbrudt backup i forhold til daglig backup. Og så slipper du for reklamer - hvilke reklamer der tænkes på, er jeg ikke helt klar over. Prisen er kr. 360,- (engangsbeløb).

Klienten kan installeres på Windows, Mac OS X, Linux og Solaris.

Sikkerhed og troværdighed
CrashPlan ejes af Code 42 Software, der har eksisteret siden midt-halvfemserne og CrashPlan har været udviklet siden 2002.

CrashPlan indeholder 128 bit Blowfish og CrashPlan+ har 448 bit Blowfish. Hvis det er korrekt implementeret er vi tilfredse.

Det er muligt at benytte privat krypteringsnøgle og det er vi glade for. Det burde måske være muligt at fravælge det - en privat krypteringsnøgle betyder i praksis, at hvis du mister kodeordet, så mister du dine data. Husk derfor at opbevare den et sikkert sted.

Det oplyses, at din backup har til stede i en underjordisk vælving i Minneapolis, Minnesota, USA.

Betingelser og privatliv
Du betaler forud på årsbasis og abonnementet fornyes automatisk ved udløb.

Der var intet specielt negativt at bemærke i de betingelser, vi skal gå med til. Der står godt nok, at vi betaler på månedsbasis, men det er nok bare en glemsomhed fra virksomheden, da det tidligere var en mulighed.

Der ser ikke ud til at være restriktioner i forhold til de gemte data.

Download og installation
Klienten fylder 28 MB, hentes hurtigt og installationen foregår ligeså. Efter installation er det muligt at vælge en del forskellige sprog men desværre ikke dansk. Svensk er dog en mulighed, men jeg foretrækker engelsk.

Vi bliver bedt om at oprette en konto med den nødvendige information og klienten informerer om styrken på det valgte kodeord.

Programmet og dets funktioner
Klienten starter op og går straks i gang med at scanne alle brugerens filer - dvs. mapper og filer i din "hjemmemappe". Det er som standard valgt som backup-kilden og kan med det samme ændres ved at klikke på mappenavnet i sektionen Files to Back Up.

Det allerførste jeg vil tage stilling til er krypteringen - det finder vi frem til at ved at klikke på Settings og derefter Security.


Der er tre hovedmuligheder når der handler om at sikre krypteringen. Du kan sikre nøglen med dit kodeord til programmet (standard), angive et separat kodeord eller benytte din helt egen private nøgle. Den sidste valgmulighed er nok for nørderne - men hvis du ved hvad du gør, så er det en rigtig god mulighed. Det er ikke nødvendigt at ændre standardindstillingen.

Derefter tager vi stilling til, hvilke lagre vi vil benytte, så jeg klikker på Destinations.


Der kan vælges mapper (selvfølgelig helst eksterne), andre computere (som du har adgang til), venners computere eller online lagre.

Specielt idéen med at tage backup til egne computere kan være tiltalende. Det foregår ved at installere klienten på andre computere og logge ind med samme bruger. På samme måde er det muligt at tage backup af dine vigtige data til dine venners computere. Det fungerer problemfrit.

Det er desværre ikke muligt at vælge netværksdrev - hverken som kilde eller destination. Det skyldes i følge CrashPlan en begrænsning i Windows. Det er dog muligt at benytte et (mere eller mindre avanceret afhængigt af brugeren) workaround, så det bliver muligt alligevel. Det fungerede i testen uden problemer.

Under Settings er det muligt at ændre en del indstillinger.

  

Nogle indstillinger - f.eks. hvor ofte der skal sikkerhedskopieres og hvor mange versioner, der skal gemmes - er kun tilgængelige, hvis du betaler for klienten og opgraderer til CrashPlan+.
Versioneringen fungerer lidt anderledes end normalt. De taler om distribueret risiko som i dette tilfælde dækker over, at der gemmes flere versioner af nyere filer end af ældre. Hvis du benytter CrashPlan+ kan du finjustere dette.

Det er muligt at begrænse den båndbredde, som programmet lægger beslag på.

For at teste backup-funktionen benytter vi deres online lager, CrashPlan Central, der som sagt kan benyttes gratis i 30 dage. Backuppen startes manuelt og i denne test tog vi backup af 1,1 GB.


Det forløb eksemplarisk og det samme gjorde backuppen til min anden computer.

Hvis man benytter sig af CrashPlan+ kan den online backup på CrashPlan Central gendannes via browseren.


Brugervenlighed
Klienten er nem at finde ud af også selv om der tilbydes avancerede indstillinger.

Gendannelse
Ved gendannelse af filer er det muligt at angive, om de skal gendannes til den oprindelige lokation, Skrivebordet eller valgfri mappe. Det er selvfølgelig også muligt at vælge tidligere versioner til gendannelse.

Gendannelsen fungerede uden problemer og det gik hurtigt.

Hastighed
Det gik overraskende hurtigt. Et par timer for at tage backup af 1,1 GB - gendannelsen gik endnu hurtigere med cirka 2 minutter for 100 MB. Indtil videre klart den hurtigste udenlandske udbyder.

Support
Der er kun direkte support via deres e-mail helpdesk system. Der var ved test svar indenfor 24 timer.

Konklusion
Der er ikke mange minusser ved CrashPlan. Det er gratis, hvis vi ikke bruger deres online backup plan. Og hvis vi bruger den, så er det en billig, avanceret og hurtig løsning.

Hvis jeg skulle nævne én mangel, så er det manglen på et egentligt online drev. Jeg kunne godt tænke mig at samle alle data på ét sted, så derfor er det optimalt at have et sted til arkivering af filer, der aldrig ændrer sig.

Fire stjerner herfra - indtil videre. Det er muligt, at alle stjernerne justeres, når alle anmeldelser er helt på plads!

Kommentarer
Skrevet af: steffen ernst den 25. Jun 2010 08:24

Jeg fravalgte i sin tid Crashplan, da der ikke var mulighed for at tage backup af netværksdrev.
Hvordan fungerer det “workaround”, du taler om?

Ellers ser den jo fin ud.


Hilsen

Steffen

steffen ernst's billede
Skrevet af: Thomas Huulbæk Andersen den 25. Jun 2010 11:04

Workaround.

Lidt omfattende men fungerer fint wink

Thomas Huulbæk Andersen's billede
Skrevet af: Thomas Huulbæk Andersen den 29. Jul 2010 11:21

Jeg har nedjusteret til fire stjerner efter grundig overvejelser wink

Thomas Huulbæk Andersen's billede
Skrevet af: Taygoo den 04. Nov 2010 15:34

Jeg prøvede dem sidste år og alt så “grønt ud” dog fungerede deres hjemmeside side ikke i flere dage… så de røg hurtigt fra.

Taygoo's billede
Skrevet af: Taygoo den 05. Nov 2010 10:13

Lige en ting mere, CrashPlan bruger en del ressourcer på din pc.

Taygoo's billede
Skrevet af: steffen ernst den 05. Maj 2013 08:23

Jeg er i gang med en test af Crashplan, og alt fungerer hurtigt og problemfrit. Det er nu muligt at tage backup af netværksdrev, ressourceforbruget er minimalt og kan i øvrigt reguleres.

Plus: Lav pris, ubegrænset plads, hurtigt, velfungerende, let at operere, kan gemme ALLE versioner af filer, realtidsbackup, lavt ressourceforbrug

Minus: Man kan ikke åbne dokumenter eller fotos direkte på deres server, man må først downloade til sin pc.

steffen ernst's billede
Seneste artikler
Ringet op af Microsoft?

Et par brugere har gjort os opmærksomme på et svindelnummer, som det er en god idé at være opmærksom på - et skoleeksempel på social engineering.

Software vi kom til at installere

Det findes overalt på næsten alle computere efterhånden: Software, som du ikke mindes at have installeret, som du ikke ved, hvad du skal bruge til og som pludselig bare er der.

Kryptovaluta – sikker investering eller ej?

Når man taler om sikre investeringer, tænkes der ofte på, om der er risiko for at miste alle eller dele af sin investering, hvis et aktiv bliver mindre værd.

Sådan beskytter du dig effektivt mod ransomware

I en verden hvor mange af vores absolut vigtigste oplysninger er rykket online, er det ekstra nødvendigt at få strammet op på sin sikkerhed på nettet.

Sådan spotter du en skadelig hjemmeside

Internettet har bragt en masse godt til os. Vi kan surfe, vi kan shoppe, vi kan surmule – der findes snart ikke de, vi ikke kan.

Seneste nyt
Kryptovaluta – sikker investering eller ej?

Når man taler om sikre investeringer, tænkes der ofte på, om der er risiko for at miste alle eller dele af sin investering, hvis et aktiv bliver mindre værd.

Sådan beskytter du dig effektivt mod ransomware

I en verden hvor mange af vores absolut vigtigste oplysninger er rykket online, er det ekstra nødvendigt at få strammet op på sin sikkerhed på nettet.

Sådan spotter du en skadelig hjemmeside

Internettet har bragt en masse godt til os. Vi kan surfe, vi kan shoppe, vi kan surmule – der findes snart ikke de, vi ikke kan.

Fire måder du kan tjene penge online

De fleste bruger efterhånden mere og mere tid foran computeren, og det gør sig særligt gældende i de kolde danske vintermåneder.

Invester i aktier direkte fra hjemmet

Vidste du, at du kan investere i aktier derhjemmefra? Hvis din computer er godt beskyttet mod hackere og virus, er det faktisk det sikreste sted, du kan købe og sælge fra.