Min værktøjskasse: PhotoRec

Skrevet af Thomas Huulbæk Andersen
http://www.spywarefri.dk/images/nyheder/photorec.png
  
Vi kigger på PhotoRec, der kan bruges til at redde data fra harddisken.


Af den ene eller anden årsag gik alt galt. Harddisken er tom, ulæselig eller indeholder bare ikke det, som du troede. Og backuppen er for gammel; eller endnu værre: Findes slet ikke.

Du ved det jo godt. Du burde have taget automatisk backup af de uvurderlige børnebilleder, men, ja, computeren var næsten helt ny, så risikoen næsten ikke-eksisterende, tænkte du. Samtidig med, at du nu er en dyr lærdom rigere.

Du kan selvfølgelig altid vælge at betale dig fra miseren, men det kan nemt løbe op i flere tusinde kroner - uden garanti for et positivt resultat. Hvis du har modet og lysten, kan du i stedet springe ud i det selv.

Lidt om data

Når data gemmes på et medie (som fx din harddisk), så gemmes selve filen typisk ét sted og information om filens tilstedeværelse et andet sted. Hvis du på et tidspunkt sletter en fil, så er det normalt ikke selve filen, der bliver slettet; kun informationen om dens eksistens. På den måde ved din computers operativsystem (Windows, OS X, osv), at den godt må bruge omtalte sted igen.

Fordi data først bliver overskrevet, når der er brug for det, så er det vigtigt, at du bruger den problematiske harddisk så lidt som muligt (helst slet ikke!), når du skal igang med at redde data. Hvis det er den harddisk, som du også har Windows på, så bør du i det mindste vælge, at de reddede filer skal gemmes et andet sted - fx på et USB stick eller en ekstern harddisk.

PhotoRec to the rescue

Der findes et utal af værktøj til at klare opgaven, men hvis det skal være gratis kvalitet, så anbefaler jeg PhotoRec. Du få intet grafisk brugerinterface, men til gengæld virker programmet på et utal af operativsystemer (Windows, Linux, OS X og andre). Du kan hente programmet på deres website. Pakken hedder TestDisk & PhotoRec og når du har hentet filen, skal du pakke den ud et sted og derefter åbne programmet PhotoRec.


1. Vælg først den disk, der skal findes data på. Det gør du med piletasterne (op/ned) på tastaturet. Derefter trykker du .


2. Derefter skal du vælge, hvilken partition, der skal søges igennem. Hvis du ikke har nogen idé, kan du altid vælge den første mulighed - whole disk - som scanner hele harddisken igennem. Du skal ikke trykke endnu - først bruger du piletasterne (venstre/højre) til at vælge menupunktet File Opt og trykker .


3. Nu skal du til at vælge, hvilke filtyper, du vil finde frem til. Alle filer på computeren har en såkaldt header (starten af filen), som typisk beskriver, hvilken slags fil, der er tale om. Det er altså dem, der søges igennem - og ikke filnavnets endelser som fx .jpg og .doc og så videre. Som standard er alt valgt her. Jeg anbefaler, at du trykker s for at slå det hele fra og derefter gennemgår listen i forhold til, hvad du vil redde af data.


4. I mit tilfælde søger jeg kun efter billeder i formatet JPG. Derfor jeg har fundet jpg og trykket og derefter for at komme tilbage igen.


5. Så skal filsystemets type vælges. Hvis der er tale om Windows, så skal du vælge Other og trykke .


6. Nu skal du finde frem til, hvor du vil gemme de reddede data. Hvis du vil bevæge dig "opad" i mapperne, vælger du .. og trykker og hopper derefter rundt, indtil du rammer den rigtige mappe. Når du er tilfreds, trykker du på C.


7. Nu skal du vælge, om du vil søge efter ikke-allokeret data eller alle filer. Normalt vil jeg vælge muligheden Free, der kun søger efter data, der i praksis er frigivet til sletning. Alternativt får du også data, som ikke er tabt.


8. Så er scanningen gået i gang og det kan godt tage rigtigt, rigtigt lang tid. Der er ingen grund til at sidde og vente foran skærmen.

Når PhotoRec engang er færdig med sit job, vil du have en masse undermapper, hvor filerne findes i. Så er det bare med at gå dem igennem for at finde de filer, du vil beholde. For der vil helt sikkert være mange, som ikke er relevante; hvis vi fx taler om billeder, så er der jo mange små billeder, som bruges af Windows og billeder, der er blevet gemt på computeren, når du har besøgt websites.

Jeg plejer at lave en automatisk kopiering fra alle mapperne ud i én mappe og derefter sortere efter størrelse - kun de største er typisk interessante. I Windows kan du bruge ROBOCOPY siden Vista eller XCOPY for tidligere versioner.

Kommentarer
Skrevet af: kas den 25. Feb 2014 10:27

Kan man ikke bare bruge Recuva fra Piriform?
Mvh kas

kas's billede
Skrevet af: Thomas Huulbæk Andersen den 27. Feb 2014 09:53

Jeg kender det ikke, men jo - det kan du sikkert smile

Thomas Huulbæk Andersen's billede
Seneste artikler
Ringet op af Microsoft?

Et par brugere har gjort os opmærksomme på et svindelnummer, som det er en god idé at være opmærksom på - et skoleeksempel på social engineering.

Få det billigste internet sådan her

Får du et chok, hver gang du får din internetregning? Så kan du her finde ud af, hvordan du får det billigste internet, så du kan spare penge hver måned.

Det kan du gøre, hvis internettet driller

Der findes næsten ikke noget mere irriterende, end når internettet driller, hvilket selvfølgelig ofte sker, når man har akut brug for det.

Overvejelser du bør lave som live sportsbetting-nybegynder

Sportsbetting er et fænomen, der har eksisteret næsten lige så længe som sporten selv har.

Er det sikkert at spille på live casino?

Der sidder helt sikkert mange derude, der overvejer at gamble online, og mulighederne er da netop i dag også mange.

Seneste nyt
Få det billigste internet sådan her

Får du et chok, hver gang du får din internetregning? Så kan du her finde ud af, hvordan du får det billigste internet, så du kan spare penge hver måned.

Det kan du gøre, hvis internettet driller

Der findes næsten ikke noget mere irriterende, end når internettet driller, hvilket selvfølgelig ofte sker, når man har akut brug for det.

Sikre online betalingsmetoder

Noget af det vigtigste, når du har at gøre med online spil er, at du føler dig komfortabel, når du indbetaler og udbetaler penge.

HTTPS - en protokol for at spille online spil sikkert

HTTP eller HTTPS: Den uopmærksomme opdager måske ikke forskellen på om s’et er der eller ej. Men det kan godt betale sig at kigge efter det.

Er der forskel på sikkerheden på bredbåndsforbindelser?

Der findes mange udbydere af bredbånd på det danske marked. Det er ikke dem alle, der er lige billige og det er ikke dem alle, der er lige gode.