Min værktøjskasse: HDDScan

Skrevet af Thomas Huulbæk Andersen
http://www.spywarefri.dk/images/nyheder/hddscan.png
  
HDDScan er et gratis og meget simpelt værktøj, som jeg ofte bruger til at undersøge fysiske fejl på harddiske i Windows.


HDDScan er et lille stykke software, der blandt andet kan læse (de fleste) harddiskes S.M.A.R.T. status. Formålet med S.M.A.R.T. er at advare brugeren om et snarligt katastrofalt kollaps, så der er tid til at tage de nødvendige forholdsregler.

Mange computere og operativsystemer læser denne information fra harddisken, og du vil derfor ofte blive mødt med en advarsel i Windows, hvis status er ved at blive alt for kritisk. Men deres grænser er oftere højere end dine, så selvom harddisken måske nok ikke står overfor direkte sammenbrud, så kan symptomerne - langsom computer, periodiske nedbrud - være alvorlige nok.


Nogle producenter har deres egne værktøj til harddiskene - fx Seagate og Western Digital. Dem bruger vi tit i stedet for de uofficielle, fordi producenterne ikke implementerer S.M.A.R.T. på helt samme måde, og derfor kan man ikke altid være 100 pct. sikker på data.

S.M.A.R.T. for en ældre Maxtor harddisk

Som sagt, så er programmet nemt at bruge. Du starter det og klikker på knappen S.M.A.R.T. og får med det samme resultatet. HDDScan vil forsøge at angive problematiske data med et gult udråbstegn eller i helt grelle tilfælde røde krydser.

I eksemplet til højre er det tale om en Maxtor, som sidder i en kollegas Dell her på kontoret. Den computer har han haft siden 2003 uden fejl, og det er faktisk lidt forbløffende, at harddisken kun har en lidt for høj temperatur. Det er også lidt sjovt at se, at harddisken har været tændt i 7AD2 timer, hvilket svarer til 31.442 i det decimale talsystem. Det er 1.310 døgn, og hvis vi multiplicerer med 3, så passer det meget godt med computerens alder, at den har været kørende i 3.930 dage eller 10.7 år!

Ja, for værdierne er altså i det hexadecimale talsystem, så hvis du vil have dem i det lettere decimale, så skal du lige konvertere først. Det må du gøre på din lommeregner eller Google "hex convert" eller lignende.

Første kolonne i resultatet viser den numeriske S.M.A.R.T. værdi, som du eventuelt kan lære mere om på Wikipedia. Jeg er ikke helt sikker på de andre kolonner, men vi koncentrerer os om Raw, som viser den reelle hexadecimale værdi for attributten. Hvis man bliver i tvivl om værdien er unormal, så er der ikke meget andet at gøre end at ty til Google - eller foretage yderligere tests.

Du kan nemlig også bruge HDDScan til at lave deciderede tests på harddisken - i programmet hedder de Surface Tests. Her kan du fx forsøge at få programmet til at læse fra sektorerne på harddisken for at se, om der opstår fejl på nogle af dem.

Kommentarer
Skrevet af: hans den 11. Apr 2013 15:56

Er der ikke noget med at man skal vælge drive før at man klikker på s.m.a.r.t ?

jeg kan ikke få det til at virke.

hans's billede
Skrevet af: hup den 05. Maj 2013 18:00

Prøv HDD Health
http://panterasoft.com/hdd-health/

Det virker hos mig, simpelt uden degedare

hup's billede
Skrevet af: hans den 07. Maj 2013 07:19

Takker for tippet, men jeg har fundet ud af det.

http://www.spywarefri.dk/forum/viewthread/86056/

hans's billede
Skrevet af: jcr1818 den 17. Maj 2013 08:48

Jeg har prøvet at downloade programmet og får enkelte fejlmeldinger på mine diske/drev. Jeg har svært ved at finde ud af at “oversætte” fejlmeldingen, altså reelt: hvad betyder fejlen, hvilke konsekvenser kan det få ved at forholde sig passiv til fejlen og ikke mindst hvordan bærer jeg mig af med at få rettet fejlen? (kræver det software osv?)

jcr1818's billede
Skrevet af: hans den 18. Maj 2013 08:42

Har du mulighed for at lave et screenshot af meldningen ?

Så kan du efterfølgende indsætte det i en tråd i forum, så er der nok nogle , som kan give dig de oplysninger som du efterlyser.

hans's billede
Skrevet af: jcr1818 den 18. Maj 2013 10:48

Ja det har jeg. Jeg har flere interne og eksterne diske til rådighed. Der er åbenbart problemer med de 4.
1)http://peecee.dk/upload/view/411507/full
2)http://peecee.dk/upload/view/411508/full
3)http://peecee.dk/upload/view/411509/full
4)http://peecee.dk/upload/view/411510/full

Har dog ikke lige styr på hvilke diske der har de forskellige numre. Diskhåndtering giver mig ikke et praj om hvilke diske/drev der hører til hvilke numre, ej heller inde under diskenes egenskaber. Skal jeg ind og pille alle diskene ud for at lokalisere diskens nummer?

jcr1818's billede
Skrevet af: hans den 20. Maj 2013 14:52

Som jeg skrev i mit sidste indlæg, så vil du få meget mere kvalifeceret hjælp, hvis du henvender dig i vores forum.

http://www.spywarefri.dk/forum/

hans's billede
Skrevet af: Thomas Huulbæk Andersen den 21. Maj 2013 08:38

Umiddelbart ser det ikke så godt ud - men da det er Seagate diske, bør du i stedet benytte deres værktøj til at undersøge diskene.

Thomas Huulbæk Andersen's billede
Skrevet af: jcr1818 den 21. Maj 2013 12:48

Hej Thomas. Nu skriver du godt nok at det ikke ser godt ud. Øhh så er det lige spørgsmålet hvad du mener? Hvad sker der mon?
Jeg prøver at google efter noget værktøj fra seagate.

jcr1818's billede
Skrevet af: Thomas Huulbæk Andersen den 24. Maj 2013 11:38

Det værste der kan ske, er selvfølgelig et totalt nedbrud. Men det er heller ikke sikkert, at fejlene er alvorlige; men de er ofte begynde tegn på problemer.

Thomas Huulbæk Andersen's billede
Skrevet af: Knagsted den 16. Okt 2013 18:30

Så vidt jeg kan se så kan programmet ikke bruges til SSD drev. Findes der noget der kan anbefales?

Vh.
Peter

Knagsted's billede
Skrevet af: hup den 16. Okt 2013 18:41

Jeg har haft en computer i 8 månender
Der var fejl på haddisken
Fik bygget computeren, pga defekt wifi kort

Den nye maskine havde også samme fejl
Har ingen problemer haft med maskinen

Fra acer

Så jeg tror enten indeholder programmet fejl eller gør SMART data

hup's billede
Seneste artikler
Ringet op af Microsoft?

Et par brugere har gjort os opmærksomme på et svindelnummer, som det er en god idé at være opmærksom på - et skoleeksempel på social engineering.

Få det billigste internet sådan her

Får du et chok, hver gang du får din internetregning? Så kan du her finde ud af, hvordan du får det billigste internet, så du kan spare penge hver måned.

Det kan du gøre, hvis internettet driller

Der findes næsten ikke noget mere irriterende, end når internettet driller, hvilket selvfølgelig ofte sker, når man har akut brug for det.

Overvejelser du bør lave som live sportsbetting-nybegynder

Sportsbetting er et fænomen, der har eksisteret næsten lige så længe som sporten selv har.

Er det sikkert at spille på live casino?

Der sidder helt sikkert mange derude, der overvejer at gamble online, og mulighederne er da netop i dag også mange.

Seneste nyt
Få det billigste internet sådan her

Får du et chok, hver gang du får din internetregning? Så kan du her finde ud af, hvordan du får det billigste internet, så du kan spare penge hver måned.

Det kan du gøre, hvis internettet driller

Der findes næsten ikke noget mere irriterende, end når internettet driller, hvilket selvfølgelig ofte sker, når man har akut brug for det.

Sikre online betalingsmetoder

Noget af det vigtigste, når du har at gøre med online spil er, at du føler dig komfortabel, når du indbetaler og udbetaler penge.

HTTPS - en protokol for at spille online spil sikkert

HTTP eller HTTPS: Den uopmærksomme opdager måske ikke forskellen på om s’et er der eller ej. Men det kan godt betale sig at kigge efter det.

Er der forskel på sikkerheden på bredbåndsforbindelser?

Der findes mange udbydere af bredbånd på det danske marked. Det er ikke dem alle, der er lige billige og det er ikke dem alle, der er lige gode.