Hvad skal jeg bruge af software?

Skrevet af BjarneA
/images/0101010110101_small.jpg Det spørgsmål er og vil blive stillet mange gange i Spywarefri’s forum, og idéen med denne artikel er at gi’ dig nogle værktøjer til at vurdere dit individuelle behov.

Der var engang, hvor det at tænke sig om og bruge sin sunde fornuft var rigelig sikkerhed – det er det ikke mere, så lad os slå fast med syvtommersøm: Alle computere skal sikres – ud over det som sidder mellem ørerne på brugeren.

I dag vil en ubeskyttet computer, der har adgang til internettet overleve i ca. 6 minutter – så er den første infektion på maskinen. Egentlig en lidt uhyggelig tanke, men nu skal vi ikke gå i panik – for ved at bruge nogle få enkle sikkerhedsprogrammer og en fornuftsbetonet computer- disciplin/adfærd, gør vi det meget vanskeligt for dem, som vil ind og ”lure” på os.

Når man taler sikkerhed, så arbejdes der med begreberne ”Risikoidentifikation og Risikoforebyggelse”.

Risikoidentifikation

Risiciene består af al det malware, som ligger og svæver rundt i den virtuelle verden i form af virus, spyware, trojaner, orme, rootkits, keyloggers osv.

De mennesker, der gerne vil ha’ adgang til din private computer, er blevet meget kreative, og metoden begrænser sig i dag ikke til fremsendelse af inficerede filer via e-mails. Næ - de forsøger også at lægge deres ”værktøjer” ind via diverse hjemmesider både deres egne, men sandelig også de mest besøgte såsom YouTube og MySpace, via Live Messenger, diverse søgemaskiner og på det sidste også diverse forbruger- og adfærdsundersøgelser på alle mulige hjemmesider. Om de sidste kan nok ikke siges, at de er direkte kriminelle – men deres metoder og programmer er nu ikke lige rene i kanten alle sammen.

Ingen tvivl om, at de store og meget besøgte hjemmesider både har ekspertisen og resurserne til at bekæmpe dem, som misbruger siderne – men selv de skal altså finde ”snavset” først, inden de kan fjerne det. Så nej – der er faktisk ikke nogen hjemmesider, der kan garantere, at de er 100% fri for ”snavs” hele tiden!!

Risikoforebyggelse

Forebyggelsen består i at sikre sig med nogle få, men funktionelle sikkerhedsprogrammer, der er målrettet til at stoppe netop den form for indtrængen. Der skal være ét antivirus program, én firewall og ét antispyware program på computeren.

Det svarer fuldstændig til, at vi derhjemme prøver på at forebygge indbrud ved installation af tyverialarmer og/eller opsætning af gitre, sørge for gode låse på dørene og holde vinduerne lukkede, for at holde dem der har lyst til at berige sig på ens indbo ude, eller under alle omstændigheder gøre det så besværligt for dem som over hovedet muligt.

Men når det er sagt – så er sikkerheden ikke bedre end det svageste led. Det hjælper ikke meget at installerer en tyverialarm, hvis den ikke bliver tilsluttet – eller lade hoveddøren være ulåst trods den gode lås, når hjemmet forlades.

I den virtuelle verden hjælper det ikke meget at have nok så gode sikkerhedsprogrammer installeret – hvis man åbner alle filer, der sendes til en, uden at vide hvem de kommer fra, altså en vis disciplin og stikken fingeren i jorden er påkrævet.

Risk Management (Sikkerheds ledelse)
Indenfor Risk Management har man en ligning der hedder:
Sandsynlighed x Konsekvens = Rel. Risiko

Lad mig synliggøre det på denne måde:

Sandsynlighed

Adfærd og sikkerhed er to størrelser, som er tæt forbundet. Vi kan nok blive enige om, at sandsynligheden for at en stuntman kommer ud for en alvorlig arbejdsskade, alt andet lige bør være større end for en bogholder, og må derfor sikkerhedsmæssigt vurderes til værende høj, hvorimod den for bogholderen må vurderes som værende relativt lav.

Konsekvens

Vi kan sikkert heller ikke blive uenige om, at en stuntman, som er kommet alvorlig til skade, ikke kommer tilbage til jobbet, altså han/hun har mistet sin indtægtskilde – så for den person er konsekvensen høj. Bogholderen derimod vil sikkert efter lidt fysiurgisk behandling kunne fungere helt som før, så konsekvensen er her sikkerhedsmæssigt igen relativt lav.

Sandsynlighed

Det samme gør sig gældende i forbindelse med computersikkerhed. Hvis man skal ud og kigge på alt det spændende, der ligger i cyberspace, ukritisk surfer på ”betændte” sider (spændende damer/herrer) – så er sandsynligheden for at blive angrebet meget høj, ja faktisk = 100%.

Hvis computeren derimod udelukkende bruges til at skrive mails med tante Agathe og surf er begrænset til Kristeligt Dagblad, lidt strikkeopskrifter og dagens TV program – så er sandsynligheden relativt lav.

Konsekvens

Hvis computeren bruges som supplement til at arbejde hjemmefra, og budget samt markedsføringsplaner ligger på den, eller al kommunikationen med offentlig myndighed er placeret i diverse mapper, samt alle betalinger foregår via netbank – så er konsekvensen ved uindbudte gæster ret høj … ja, måske direkte fatal.

Sker det samme på en computer, der udelukkende bruges til syvkabalen samt de før omtalte mails og strikkeopskrifter – så kan vi nok blive enige om, at konsekvensen er minimal bortset fra irritationsmomentet med at skulle formatere og lægge programmer ind igen.

Hvad skal jeg så vælge?

Det er der ikke andre end dig selv, der kan give et entydigt svar på. Men den sikkerhed man skal vælge, er altså meget forbundet med den adfærd, man har på sin computer, samt den funktion computeren har – og det der skal vurderes er, har jeg brug for:

  • Optimal beskyttelse
  • Professionel beskyttelse
  • Nødvendig beskyttelse

Min opsplitning er baseret på de muligheder, der ligger i Shoppen og Sikkerhedspakken, og nej det er ikke noget oplæg til en ophedet debat om de forskellige programmers fortræffeligheder.

På Spywarefri har man truffet det fornuftige valg at arbejde med få, men gennemtestede programmer – og det gør sig gældende for både betalings- og gratis-programmerne. Det fornuftige i det valg betyder, at viden om programmerne er stor, at brugerskaren (den kritiske masse) er tilstede, og ved problemer er hjælpen ”lige ved hånden”…

Jeg er ikke tilhænger af at ”overklistre” en computer med sikkerhedsprogrammer – mener derimod at anskaffe få, men gode programmer, som giver en bedre sikkerhed, og at man som bruger bliver fortrolig med de installerede programmer. Den fortrolighed er så med til, at man bevarer overblikket over, hvad der sker på computeren, og ikke forvirrer begreberne med et utal af popup vinduer i en uendelighed.

Så:
  • skal du bruge Optimal beskyttelse så er det Kaspersky Internet Security eller Eset Smart Security
  • skal du bruge Professionel beskyttelse, så er det BullGuard Internet Security
  • skal du bruge Nødvendig beskyttelse, så er Avast AV kombineret med COMODO Firewall eller Online Armor (freeware) et godt valg

Du kan læse om de forskellige programmer her:

Online Armor (firewall)
Kaspersky (antivirus)
Kaspersky Internet security (sikkerhedspakke)
NOD32 (antivirus)
Eset Smart Security (sikkerhedspakke)
BullGuard (sikkerhedspakke)
Avast (gratis antivirus)
Comodo (gratis firewall)

Anti-spyware programmer

Hertil skal du så ha’ ét anti-spyware program. Også her har siden valgt få, men gennemarbejdede og testede programmer.

Så:
  • skal du bruge Optimal beskyttelse så er det SpySweeper
  • skal du bruge Professionel beskyttelse så er det SuperAntispyware Pro eller CounterSpy
  • skal du bruge Nødvendig beskyttelse så er det Windows Defender kombineret med SuperAntispyware (begge freeware) eller blot Malwarebytes Anti-Malware (køb)

Du kan læse om dem her:

SuperAntiSpyware
Malwarebytes Anti-Malware

Prøv før køb!!

Nu er der intet i denne verden, der er nemt – og det gælder også valget af sikkerhedsprogrammer. Hvad der kører rigtig godt og hensigtsmæssigt på den ene computer, behøver slet ikke nødvendigvis at køre godt på den anden.

Så brug altid den prøveperiode der er tilbudt – find ud af om du kan lide programmet, og måden det arbejder på, for så kommer du aldrig til at købe katten i sækken.

Så er der kun tilbage at ønske dig god fornøjelse i cyberspace samt her på Spywarefri!Kommentarer
Skrevet af: Mr. Stick den 18. Apr 2009 21:48

Det undrer mig at Windows Firewall ikke er nævnt,den ligger jo allerede i Windows. Er den virkelig ubrugelig?

Mr. Stick's billede
Skrevet af: Tesk TeamSpywarefri den 19. Apr 2009 21:34

Både ja og nej. Den kan ikke bruges til at beskytte mod en trojansk hest som vil sende dine kreditkort informationer til en hacker, men den kan beskytte mod orme, som angriber din computer.

Tesk TeamSpywarefri's billede
Skrevet af: Krs_Cph den 06. Maj 2009 21:50

Du skriver: “Hertil skal du så ha’ ét anti-spyware program”. Gælder det også, hvis man køber Bullguard sikkerhedspakke? Der er jo antispyware såvidt jeg kan se i Spywareshoppen?

Krs_Cph's billede
Skrevet af: smog den 07. Maj 2009 14:17

Krs_Cph>>
“Hertil skal du så ha’ ét anti-spyware program”.
...Det var vist fra artiklen,-Du så dette.

SuperAntiSpywarepro f.eks.kan i de fleste tilfælde sagtens dele plads i real-time.Nu kender jeg ikke bullguard’s reaktioner;men jeg ved,at sikkerhedspakkerne EsetSmartSecurity og Kaspersky (KIS) kører fint sammen med SASpro.Hvorfor så ikke Bullguard.Ellers anvend SAS som løs scanner,-og scan en gang i ugen med den smile

smog's billede
Skrevet af: dukoman den 19. Jun 2009 22:45

Jeg vil gerne gøre Jer opmærksom på at linket til “SuperAntispyware” ikke virker…

dukoman's billede
Skrevet af: smog den 19. Jun 2009 23:52

...Du mener under “software” > “download” SAS free og Pro formodentlig.Her virker det fint.

smog's billede
Skrevet af: dukoman den 20. Jun 2009 22:26

“Du kan læse om dem her:

Spy Sweeper
SuperAntiSpyware
CounterSpy
Malwarebytes Anti-Malware”

Hmmm… Alle andre links virker, men ikke den til SAS….

dukoman's billede
Skrevet af: smog den 21. Jun 2009 00:51

...Det var det Du mente,-virker ikke her heller.Her er imidlertid et andet link til SAS:
http://www.spywarefri.dk/software/superantispyware-professional/

smog's billede
Skrevet af: dukoman den 21. Jun 2009 14:49

Så er alt i sklønneste orden! Takker!

dukoman's billede
Skrevet af: smog den 21. Jun 2009 19:53

...velbekomme smile

smog's billede
Skrevet af: Annette Ketils den 04. Okt 2009 15:28
Annette Ketils's billede
Skrevet af: smog den 04. Okt 2009 18:14

...Denne? Du mener vel linket duer ikke og ikke programmet.

http://www.spywarefri.dk/software/superantispyware-professional/

smog's billede
Skrevet af: smog den 04. Okt 2009 18:15
smog's billede
Skrevet af: Annette Ketils den 04. Okt 2009 19:56

Det er linket ovenfor til superantispyware, der ikke duer wink

Annette Ketils's billede
Skrevet af: smog den 04. Okt 2009 20:08

...ok,stadigvæk ikke :( Det må jo være en sag for Admin;men hvis Du kan bruge de andre ovenstående links,-er det jo fint.

smog's billede
Skrevet af: deras4 den 24. Nov 2009 19:09

Den udgave af Eset Smart Security i har i shoppen understøtter ikke Windows 7. Har I en udgave der gør det?

deras4's billede
Skrevet af: anders and den 05. Apr 2010 00:33

Læs evt. http://www.pcworld.dk/blog/insider/1359

Jeg mener nu det stadig har mest med ens sunde fornuft at gøre
Prøvede en helt og aldeles ubeskyttet PC,da min egen var lånt ud til min datter, uden antivirus, uden SP3, uden automatiske opdateringer og uden spywareprogrammer osv.
Intet skete i 4 måneder. Blev testet på http://www.eksperten.dk og intet blev fundet af utøj

anders and's billede
Skrevet af: GerdP den 29. Apr 2010 07:25

Jeg er, selv om at jeg har læst disse indlæg og anbefalinger, lidt i vildrede, jeg har afprøvet og senere købt Kasparsky Internet Secure hos jer, Spywarefri, og det kører uden problemer, jeg har end ikke ændre noget blot instaleret det, men det virker som om, at dette program ikke er nok, skal jeg også købe og instalerer Kasparsky Antivirus, og den nye Pure, samt diverse antimalware programmer?

Fordi det er godt at sikresig, men man skal vel heller ikke batale det hvide ud af øjnene.?
v h
Gerd

Og 1 ting til, Jeg har tidligere kørt F-secure, men ville ikke køre det på min nye maskine med Win7 64, MEN er der noget galt med F-secure, siden i slet ikke omtaler det nogen steder.

GerdP's billede
Skrevet af: smog den 29. Apr 2010 18:34

Du skal ikke installere Kaspersky antivirus…Du har jo allerede den fulde beskyttelse og pakke i Kaspersky Internet Security,- incl.antivirus.Godt valg smile

Du behøver ikke extra sikring,når Du har den fulde pakke;men Du kan dog installere SuperAntiSpyware free (ikke realtime) som en extra scanner af småting smile fra skrivebordet.Husk at SAS free skal opdateres inden den manuelle scanning.

Der er sikkert ikke noget galt med F-secure,-jeg har dog aldrig prøvet denne pakke;men jeg formoder det har noget at gøre med,at F-secure ikke ligefrem er resourcebesparende,-altså kræver flere kræfter af Din maskine.Jeg tror derfor ikke,at F-secure er noget for den almindelige bruger på Spywarefri grundet dette.

Du skriver :“men det virker som om, at dette program ikke er nok”.Hvordan oplever Du det?

smog's billede
Seneste artikler
Ringet op af Microsoft?

Et par brugere har gjort os opmærksomme på et svindelnummer, som det er en god idé at være opmærksom på - et skoleeksempel på social engineering.

Software vi kom til at installere

Det findes overalt på næsten alle computere efterhånden: Software, som du ikke mindes at have installeret, som du ikke ved, hvad du skal bruge til og som pludselig bare er der.

Sådan optimerer du din datasikkerhed online

Det er desværre et stigende problem, at danskere får deres data stjålet. Store dele af vores liv er rykket online, og det gør det attraktivt for cyberkriminelle at hacke privatpersoner.

Sådan skaber du et mere produktivt arbejdsmiljø på kontoret

Et produktivt kontormiljø er nøglen til en vellykket virksomhed.

Benytter du cbd olie?

Vi danskere er vilde med at benytte produkter der kommer direkte fra naturen.

Seneste nyt
Sådan optimerer du din datasikkerhed online

Det er desværre et stigende problem, at danskere får deres data stjålet. Store dele af vores liv er rykket online, og det gør det attraktivt for cyberkriminelle at hacke privatpersoner.

Sådan skaber du et mere produktivt arbejdsmiljø på kontoret

Et produktivt kontormiljø er nøglen til en vellykket virksomhed.

Benytter du cbd olie?

Vi danskere er vilde med at benytte produkter der kommer direkte fra naturen.

Digital privatlivssikkerhed: VPN

De fleste af os bruger ekstremt mange af vores vågne timer på internettet, men det er faktisk de færreste der ved, hvordan de beskytter sine digitale datas.

Sådan får du hurtigt og sikkert bredbånd

I dag bruger man nettet til alt. Streaming, musik, gaming og til at tjekke Netbank og e-Boks. Det betyder, at man indtaster en masse vigtige koder og tilgår meget personlige, fortrolige oplysninger via sine enheder. Alle disse ting stiller krav til både bredbåndshastighed og internetsikkerhed.