Hjælp til langsom computer

  

Du kender det sikkert? Du skal lige starte din computer, fordi du skal ordne noget vigtigt, men din computer er en krig om at starte op?

Så du har indført en rutine ved, at tænde din computer 10 min. før du skal bruge den, så den lige kan nå at starte op. Bare rolig, du er ikke den eneste, som har dette problem og der er rigtig mange som har skrevet om dette problem i Spywarefri´s forum.

Det skal være slut nu, og derfor har jeg skrevet denne guide, som skal hjælpe dig. Forresten, så hedder jeg Glen og arbejder i Medieland.dk.

Jeg har skrevet en kæmpe artikel om at have en langsom computer, og hvordan du kan gøre den hurtig igen. I artiklen som du læser nu, deler jeg alle guldkornene med jer.

Nå, men lad os komme i gang. Da jeg ikke sidder foran din computer, ved jeg af gode grunde ikke, hvad der præcis gør din computer langsom.

Min tanke er derfor, at du kan bruge denne artikel som et slags opslagsværk, og du dermed kan hoppe til det afsnit som du skal bruge.
Guiderne i denne artikel er lavet til Windows 10, men fremgangsmetoden og ordene er stort set den samme i alle nyere versioner af Windows.

Opstartsprogrammer er roden til alt ondt

Vi starter med roden til alt ond, nemlig opstartsprogrammer. Det er de programmer som starter samtidig med, at du starter din computer.

Lad os sige, at du har 10 af disse programmer, som skal starte samtidig med din computer, så kan man godt regne ud, at det tager lang tid.

Herudover så bruger din computer også ressourcer på at holde dem kørende?. Så dem skal vi ind og rydde op i, og fjerne de programmer, som ikke nødvendige at starte.

Programmer som ikke er nødvendige at starte:

  • Itunes
  • Pdf-læsere
  • Steam(medmindre du spiller meget)
  • Nvidia grafikkortpanel
  • Nero eller andre brænderprogrammer
  • Ccleaner
  • Alle tredjepartsprogrammer, som du ikke bruger hele tiden.

Skulle du få brug for en af de ovenstående programmer, så kan du jo altid starte dem selv. Pointen er, at du bare ikke skal starte 10 programmer, hvoraf du kun SKAL bruge 1 eller 2 af dem. Programmer som dog SKAL starte er antivirus, firewall, wifi-software og eventuelt backupsoftware.

Sådan gør du: I Windows 10 skal du trykke på ?Start?. Så taster du ?msconfig? og trykker på ?Enter". I det nye vindue skal du vælge fanebladet ?Start?.
Herefter trykker du på linket ?Åben jobliste?. Nu kan du se hvilke programmer der er startet og hvilke der er deaktiveret. Du skal deaktivere så mange som muligt. Hvis du deaktiverer et program som gør din computer ikke fungerer korrekt, så kan du blot gå ind og aktivere programmet igen.

Ændringerne træder i kraft efter en genstart.

PS et godt trick er, at købe en SSD-harddisk og ligge din Windows-installation på denne harddisk. Dette gør din computer meget hurtigere i opstarten.

Oprydning og rensning af din computer

Så er det tid til lidt forårsrengøring. Vi skal have fjernet alle de programmer som du ikke bruger, det giver dig mere plads på harddisken, fjerner data fra registreringsdatabasen og tjenester som kører i baggrunden. Når vi har fjernet programmerne, skal vi bruge et andet program til at rense ud i computeren og til sidst kører vi diskdefragmentering.

Vi starter som sagt, med at gå ind og fjerne de programmer vi ikke bruger. Mange går desværre blot ind på C-drevet og sletter mappen, som har det navn på programmet, de ikke ønsker mere. Dette må du FOR GUDS SKYLD IKKE! Du efterlader data i registreringsdatabasen, tjenester og meget andet. Du risikere også at få fejl, når du starter din computer op.

Den rigtige måde at fjerne programmer på, er ved at gå ned og klikke på ?Start?, vælge ?Indstillinger?, vælge ?System? og herefter ?Apps og funktioner?. Nu klikker du på det program som skal fjernes, og trykker ?Fjern?. Hvis du bliver bedt om at genstarte, så vent med det, da du blot genstarter når du er færdig med at fjerne alle de programmer du ikke vil have.

Det bedste program til at fjerne skidt

Så skal vi igang med at fjerne alt det skrammel som ligger hist og pist på computeren. Dette skrammel kommer, fordi programmer generelt ikke er så gode til at rydde op efter sig selv. Der findes mange ?renseprogrammer? som fungerer rigtig godt, men nu er jeg et stort fan af gratis programmer, så jeg anbefaler Ccleaner.

I Ccleaner starter vi med registreringsdatabasen, så du klikker på ?Registry? i venstre side, og herefter på ?Scan for issues? i højre side. Dette tager et øjeblik, og når den er færdig, så sørger du for der er flueben i alle linier og klikker på ?Fix selected issues?. Herefter kører vi Ccleaners rensefunktion ved at klikke på ?Cleaner? i venstre side og herefter ?Run Cleaner? i højre side.

PS En sej funktion i Ccleaner er, at du kan fjerne programmer med ?Uninstall?-funktionen, som ligger under ?Tools? i venstre side. Ccleaner kan nemlig afinstallere flere programmer på en gang, mens Windows almindelige ?Apps og funktioner? kun kan afinstallere et program af gang. Dette er jo smart, hvis man skal afinstallere mange programmer?

Diskdefragmentering samler din data

Hvad er diskdefragmentering?
Det er faktisk at samle din data. Problemet er, at en computer spreder din data forskellige steder på harddisken, og dermed skal læsehovedet på harddisken køre frem og tilbage for at hente data, og det tager tid = ventetid for dig. Når man defragmenterer sin harddisk, så samler man sin data i et bestemt område på harddisken, så du ikke skal vente på, at læsehovedet kører forvirret rundt. Det havde en kæmpe betydning for ca. 10 år siden, da man brugte Windows XP, og selvom det ikke betyder voldsomt meget i dag, så har det bestemt en virkning.

Du defragmenterer din computer ved, at klikke på ?Start? og skrive ?stifinder? og trykke på ?Enter?. Højreklik på f.eks. dit C-drev og vælg ?Egenskaber?. Nu vælger du fanebladet ?Funktioner? og herefter ?Optimer?. Nu skal du blot vælge dit drev, og klikke på ?Optimer?.

Processen tager noget tid, så sæt den f.eks. i gang når du går i seng eller tager på arbejde.

PS Hvis du har en SSD-harddisk, så behøves du ikke køre diskdefragmentering. Adskillige tests har vist, at det ingen betydning har for hastigheden.

Disse råd er baseret på mine 23 års erfaring med computere, hvoraf jeg har arbejdet med IT-support i 11 år. Der findes rigtig mange muligheder for at øge ens computers hastighed, lige fra at putte flere RAM i, til at fjerne støv som måske har lagt sig på kølerribberne, men de ting som jeg beskriver ovenfor, er de mest sædvanlige problemer.

Jeg håber du får glæde af artiklen, og hjælper dig med at gøre din computer hurtigere. :slight_smile:


Kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer til denne artikel eller det er ikke muligt at kommentere...

Seneste artikler
Ringet op af Microsoft?

Et par brugere har gjort os opmærksomme på et svindelnummer, som det er en god idé at være opmærksom på - et skoleeksempel på social engineering.

Et af de mest udbredte software-sprog

Det er vigtigt i alle aspekter af livet, at man taler samme sprog.

Kan man selv redde en væskeskade i computeren?

Har du lige spildt vand eller cola i din computer, så læs med her.

Få det billigste internet sådan her

Får du et chok, hver gang du får din internetregning? Så kan du her finde ud af, hvordan du får det billigste internet, så du kan spare penge hver måned.

Det kan du gøre, hvis internettet driller

Der findes næsten ikke noget mere irriterende, end når internettet driller, hvilket selvfølgelig ofte sker, når man har akut brug for det.

Seneste nyt
Tips til hvordan du finder en god iPhone reparatør

Kender du det at din IPhone skærm er smadret eller at dit iPhonebatteri er langsomt? Her får du tips til, hvordan du vælger den rigtige reparatør.

NemID skal erstattes af digital løsning

I 2022 er der formentlig ikke noget, som hedder NemID længere. Ifølge Finans Danmark skal NemID nemlig erstattes af en digital løsning.

Få det billigste internet sådan her

Får du et chok, hver gang du får din internetregning? Så kan du her finde ud af, hvordan du får det billigste internet, så du kan spare penge hver måned.

Det kan du gøre, hvis internettet driller

Der findes næsten ikke noget mere irriterende, end når internettet driller, hvilket selvfølgelig ofte sker, når man har akut brug for det.

Sikre online betalingsmetoder

Noget af det vigtigste, når du har at gøre med online spil er, at du føler dig komfortabel, når du indbetaler og udbetaler penge.